Skip to content

skok pasaż ursynowski 1 ad 6

4 miesiące ago

111 words

W grupie badanej diety znaczny wzrost poziomu białka w moczu wystąpił tylko u pacjentów, u których nastąpiło pogorszenie czynności nerek. Dietetyczne spożycie
U każdego pacjenta spożycie białka w okresie badania obliczono na podstawie zmierzonej wydaliny mocznika azotu mocznika, po normalizacji dla idealnej masy ciała i dostosowania do ilości azotu utraconego w postaciach innych niż mocznik (oszacowany jako 31 mg na kilogram rzeczywistej masy ciała na dzień) i na poziom białka w moczu. Następnie wyniki dla każdej grupy uśredniono. Pacjenci w grupie kontrolnej spożywają średnio 1,08 . 0,10 g białka na kilogram dziennie, w porównaniu z 0,72 . 0,06 g w grupie badanej diety (P <0,001), gdy dwaj pacjenci, których spożycie stale przekracza 0,80 g / kilogram na dzień zostało wyłączonych. Stopień zgodności z ograniczeniem białka obliczono jako procent spożycia białka w nadmiarze niż zalecono dla każdego pacjenta. Podczas średniego okresu obserwacji wynoszącego 37,1 miesięcy spożycie wyniosło 11,0 . 2,3%.
Poziom poboru fosforu u każdego pacjenta został oszacowany na podstawie pomiarów wydalania fosforanu w moczu po normalizacji dla idealnej masy ciała. 24-godzinne wydalanie z moczem fosforanów w grupie kontrolnej wynosiło 3,9 . 0,2 mmol na kilogram, w porównaniu z 2,5 . 0,1 mmol na kilogram w grupie badanej diety (P <0,001). Zużycie sodu i potasu oszacowano również z odpowiednich wartości dla 24-godzinnego wydalania z moczem. Nie było różnicy w spożyciu potasu między grupami, średnie wartości wynosiły 59,9 . 3,9 mmol na 24 godziny w grupie kontrolnej diety i 53,8 . 3,8 mmol na 24 godziny w grupie badanej diety. Średnie spożycie sodu było nieznacznie, ale nie znacznie niższe w grupie badanej-diecie (134,8 . 7,3 vs. 158,5 . 9,9 mmol na 24 godziny).
Kontrola cukrzycy, ciśnienie krwi i obserwacja
Chociaż nie wykazano, że poprawa kontroli cukrzycy wpływa na progresję klinicznie widocznej nefropatii, staraliśmy się utrzymać ten czynnik na stałym poziomie między grupami pacjentów. Normalna wartość hemoglobiny glikozylowanej w naszym laboratorium wynosi mniej niż 5,1 procent całkowitej hemoglobiny. W trakcie badania grupa kontrolnej diety miała średnie stężenie hemoglobiny glikozylowanej wynoszące 8,0 . 0,4%, a grupa badana-dieta miała podobną wartość (7,8 . 0,2%). Instytucja badań i dieta kontrolna nie wymagały znacznych korekt dawki insuliny w żadnej z grup. Dotychczasowi badacze donosili o związku między nadciśnieniem układowym a stopniem progresji niewydolności nerek u pacjentów z nefropatią cukrzycową.1, 2 Średnie ciśnienie tętnicze w grupie kontrolnej w diecie w czasie badania wynosiło 105,5 . 0,9 mm Hg, w porównaniu do 102,3. . 1,2 mm Hg w grupie badanej diety. Różnica ta, choć niewielka, była istotna na poziomie P = 0,05. Jak wspomniano wcześniej, schematy przeciwnadciśnieniowe stosowane w obu grupach były porównywalne, a docelowe ciśnienia krwi były identyczne.
Odnotowano odwrotną zależność między liczbą wizyt u pacjentów a stopniem zaawansowania przewlekłej niewydolności nerek. [31] Widzieliśmy pacjentów w grupie kontrolnej-diecie 13,0 . 1,8 razy w roku oraz w grupie badanej-diecie. grupa 10,6 . 1,0 razy w roku (P nieistotne)
[więcej w: euromedicus, stopa konsko szpotawa, przychodnia ziemowita wrocław ]

0 thoughts on “skok pasaż ursynowski 1 ad 6”