Skip to content

skok pasaż ursynowski 1 ad 8

2 miesiące ago

479 words

Niestety, zmiany w stężeniu kreatyniny w surowicy mogą nie odzwierciedlać dokładnie zmian w filtracji kłębuszkowej, zwłaszcza gdy zmienia się spożycie białka w diecie.34 Ponieważ dieta niskobiałkowa pociąga za sobą natychmiastowe zmniejszenie puli kreatyny, z której syntetyzowana jest kreatynina, inicjacja taka dieta powoduje natychmiastowe obniżenie poziomu kreatyniny w surowicy, niezależnie od zmian w filtracji kłębuszkowej. Chociaż nowy stały poziom wydalania kreatyniny powinien zostać osiągnięty w ciągu czterech miesięcy, jest to prawdą tylko wtedy, gdy masa mięśniowa pozostaje stała. Wcześniejsze badania nie rutynowo zgłaszały danych antropometrycznych wymaganych do uzasadnienia tego. Ponadto, przy niskich poziomach kreatyniny w surowicy, niewielkie różnice w wynikach mogą prowadzić do istotnych różnic w oszacowaniach wskaźnika filtracji kłębuszkowej. Pomiary klirensu kreatyniny powinny być dokładniejsze, ale mogą zawyżać współczynnik filtracji kłębuszkowej u pacjentów z ciężką niewydolnością nerek lub zmniejszającą się masą mięśniową35, a zmienność w kolekcjach może powodować słabą powtarzalność takich pomiarów36. Z tych powodów klirens 125I – znakowany radioaktywnie, radioaktywny marker podobny do inuliny, był zalecany jako lepszy wskaźnik zmian w filtracji kłębuszkowej w czasie.35 W poprzednich badaniach zgodność była na ogół oceniana na podstawie historii żywienia, a czasami pomiaru mocznika w moczniku. Ponieważ zmiany w spożyciu białka pokarmowego znajdują odzwierciedlenie przede wszystkim w wydzielaniu azotu mocznikowego, a straty azotu w postaciach innych niż mocznik można oszacować na podstawie współczynnika proporcjonalnego do masy, pomiar mocznika w moczu jest obiektywnym sposobem dokładnego oszacowania spożycia białka, pod warunkiem, że wyniki są znormalizowane dla masy ciała i dostosowane do poziomu białka w moczu. Oczywiste jest również, że badania skutków niskiego spożycia białka muszą starannie kontrolować inne potencjalne zmienne, takie jak ciśnienie krwi i spożycie sodu.
Ta prospektywna, randomizowana, kontrolowana próba została opracowana specjalnie w celu rozwiązania tych problemów. Tylko pacjenci z pojedynczą jednostką chorobową, cukrzycą typu I, zostali wybrani do badania. Czynność nerek zmierzono zgodnie z klirensem iothalamatu znakowanego 125I, oprócz stężenia kreatyniny w surowicy i klirensu kreatyniny. Status żywieniowy został udokumentowany zgodnie z kryteriami biochemicznymi i antropometrycznymi oraz zgodnością z moczem w wydalaniu mocznika po normalizacji masy ciała i wyrównaniu strat białka w moczu. Kontrolowano ciśnienie krwi i kontrolę cukrzycy, kontrolowano także spożycie sodu w diecie.
Nasze wyniki wskazują, że dieta niskobiałkowa może znacząco wpływać na przebieg nefropatii cukrzycowej. Pacjenci, u których spożycie białka było ograniczone, mieli czterokrotne zmniejszenie częstości występowania niewydolności nerek w porównaniu z pacjentami po diecie kontrolnej, a wielu pacjentów po diecie badanej utrzymywało stabilną czynność nerek przez dłuższy czas (do 40 miesięcy ). Odżywianie zostało dobrze utrzymane, a wzrost infekcji nie nastąpił
[podobne: wytrzewienie, socjopata cechy, olx brzeszcze ]

0 thoughts on “skok pasaż ursynowski 1 ad 8”